آب دوغ خيار ؛ سالم‌ترين غذاي تابستان
نوشته شده توسط : علیرضا نساروند
جام جم آنلاين: فصل گرما كه فرا مي‌رسد اشتهايمان نسبت به خوردن غذاهاي گرم و پركالري كاسته شده و بيشتر به دنبال غذاهايي سبك ، كم‌حجم، خنك و در عين حال اشتهاآور هستيم.
در ميان غذاهاي ايراني آب دوغ خيار از اين مزايا برخوردار است. اين غذاي حاضري بسيار خوش‌طعم با ظاهري دلنشين بوده كه از ايام قديم محبوبيت خاصي در ميان تمامي اقوام ايراني داشته است. ارزش تغذيه‌اي اين غذاي ساده و سنتي با توجه به مواد غذايي كه در تهيه آن استفاده مي‌شود بسيار زياد است و غذايي مناسب براي فصول گرم سال محسوب مي‌شود، چرا كه عطش را رفع كرده، مفرح جان بوده و اشتهاي رفته‌مان را احيا مي‌كند.
 
اين غذا معمولا از تركيب ماست يا دوغ، خيار رنده شده، سبزي خوردن (ريحان، ترخون، نعنا و تربچه‌)‌، گردو و كشمش به همراه يخ و نان تهيه مي‌شد. البته برخي خانواده‌ها از خامه نيز در اين غذا استفاده مي‌كنند.
 
ارزش تغذيه‌اي
 
اگر در تهيه آب دوغ خيار از تمام گروه‌هاي مواد غذايي استفاده شود، مي‌توان به يقين رسيد كه اين غذا سالم‌ترين و مناسب‌ترين غذاي فصل گرما به شمار مي‌آيد. مصرف مقادير زياد سبزيجات در اين غذا مي‌تواند فيبر، ويتامين‌ها و املاح معدني مورد نياز بدنمان را تامين نمايد. نعنا و ريحان موجود در آن بادشكن، ضد نفخ و ضد سوزش معده بوده و عوارض گوارشي ندارد. تربچه آن سرشار از ويتامينC و يد مي‌باشد و به دليل وجود گوگرد خاصيت ضدعفوني‌كننده دارد. ترخون آن نيز اشتهاآور، معطر، سريع‌الهضم بوده و براي اعصاب بسيار مفيد است.
 
همچنين خيار موجود در اين غذا سرشار از ويتامينC مي‌باشد و بسيار خنك بوده و شديدترين عطش‌ها را فوري فرو مي‌نشاند و خواب‌آور خوبي هم به شمار مي‌رود.
 
تنها عيب خيار آن است كه ديرهضم بوده و اگر خيلي رسيده و زرد باشد، باعث دل درد مي‌شود. لذا براي كساني كه از ناراحتي گوارشي رنج مي‌برند، بهتر است خيار را بسيار ريز رنده كرده يا از آب آن در اين غذا استفاده نمايند.
 
همان طور كه مي‌دانيد، ماست موجود در اين غذا نيز تامين‌كننده كلسيم و پروتئين بدن و عاملي جهت رفع بي‌خوابي‌هاي شبانه به شمار مي‌رود. لذا براي آن كه وعده غذايي شما كم‌كالري و كم‌چرب گردد، لزوما از ماست كم‌چرب استفاده كنيد.
 
كشمش نيز در اين غذا براي مزه‌دار كردن گزينه مناسبي بوده و داروي رشد كودكان و نيرودهنده سالخوردگان مي‌باشد. اين ميوه مغذي پرانرژي و كم‌چرب و كم‌سديم است؛ ولي با وجود آن كه قند و كالري بالايي دارد، به دليل غني بودن از پتاسيم، مصرف آن را به بيماران مبتلا به فشار خون توصيه مي‌كنيم. استفاده از گردو نيز بسيار توصيه مي‌شود؛ چراكه پتاسيم، فسفر و اسيدفوليك از شاخص‌ترين مواد مغذي آن به شمار مي‌رود. اين مغز پرچرب، كلسترول بدخون را كاهش داده و به علت غني بودن از ويتامين‌ها منجر به رفع سستي و خستگي مي‌شود. دركل مخلفات گوناگوني كه در اين غذا به كار رفته، آن را به غذايي كامل تبديل كرده و از همه مهم‌تر آن كه در مقايسه با غذاهاي ديگر نياز به طبخ نداشته و عوارض ناشي از حرارت پخت را به همراه ندارد.
 
توجه
 
اين غذا، حاضري سالم و مفيدي است كه اگر به حد تعادل خورده شود، در وعده شب مشكلي ايجاد نكرده و خوابي بدون كابوس را به همراه دارد.

 




:: موضوعات مرتبط: میوه ها و خوراکی ها , ,
:: بازدید از این مطلب : 636
|
امتیاز مطلب : 11
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3
تاریخ انتشار : دو شنبه 29 / 7 / 1386 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: